Quantcast
Channel: Monumente Uitate
Viewing all 82 articles
Browse latest View live

Patrimoniu. Descoperă-l prin fotografie

$
0
0

Marți, 2 aprilie 2013, o parte din echipa noastră a fost la Pașcani pentru a se întâlni cu tinerii liceeni în cadrul săptămânii "Să știi mai multe, să fii mai bun".

Pentru că a fost o săptămână în care elevii din toata țara au avut parte de experiențe extrașcolare în urma cărora să învețe lucruri noi, noi le-am propus un workshop pe parcursul căruia au aflat mai multe despre monumentele istorice. 


Zis şi făcut! Ne-am dat întâlnire la Casa de Cultură din Pașcani pe la ora 10 și am facut cunoștință cu tinerii interesați de eveniment. După câteva scurte prezentări, a urmat un exerciţiu care a stârnit interesul tuturor. Mai exact, fiecare dintre cele 3 echipe formate prin tragere la sorţi a primit "moştenire" câte o reşedinţă nobiliară extraurbană. Timp de jumătate de oră, fiecare echipă a avut misiunea de a-şi imagina ce ar face cu această mostenire preţioasă, propunând diverse funcţiuni şi moduri de intervenţie asupra clădirii. Propunerile au fost foarte creative, iar noi le-am aprobat sau le-am corectat încercând ca în acest fel să îi informăm despre modul de abordare a monumentelor istorice, despre cum se face o restaurare sau despre ce funcţiuni redau viaţa unei clădiri uitate. Ne-am bucurat să vedem că abordarea tinerilor a fost, în mare parte, una corectă.

 
 
 
 
 
 

După o bine meritată pauză, ne-am adunat la Conacul Cantacuzino. Aici am început să ne jucăm cu aparatele de fotografiat. Am tras iar la sorţi pentru a forma 5 echipe. Fiecare echipă a avut sarcina de a face o parte din releveul fotografic al clădirii, respectiv o faţadă, plus imagini de ansamblu ale conacului. Totul a decurs conform planului, feedback-ul participanţilor a fost mai mult decât pozitiv, iar, din fotografiile primite, putem spune că ceea ce le-am explicat a fost înţeles şi aplicat corect.

 
 
 
 
 
 
 
  

Workshop-ul Patrimoniu. Descoperă-l prin fotografie a fost realizat de Asociaţia ARCHÉ, cu sprijinul Casei Municipale de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu”, Liceului teoretic „Miron Costin” şi Colegiului Tehnic „C.F. Unirea”.


"Goodies" Monumente Uitate: pandantiv

$
0
0

Cu ceva timp în urmă am lansat colțișorul cu Goodies. Am început prin a vă arăta sacoșa Monumente Uitate. Apoi, la începutul primăverii, am provocat trei designeri de bijuterie contemporană să creeze câteva piese unicat. Continuăm în același registru, cu o reprezentare a Palatului Teleki din Gornești.

Așadar, dacă v-ați întrebat cum arată în miniatură pavilionul central al castelului în cauză, vă arătăm noi.

Material – inox 
Dimensiuni 6.5 x 3.5 cm / Grosime 1 mm / Lungime lanț 39 cm 
Gravare laser

Cât costă?

30 RON / bucata
27 RON / bucata – adica o o reducere de 10%, dacă mai ai alte goodies Monumente Uitate pe acasă (fie o bijuterie, fie o sacoşă sau un calendar).

De unde se pot cumpăra?

Dacă eşti în Bucureşti, îl poţi ridica de la Plot Shop. Dacă eşti oriunde altundeva în România, noi îţi trimitem coletul prin poştă, cu plata ramburs. Transportul este 10 RON. Dacă eşti oriunde altundeva în lume, găsim o soluţie.

Tot ce trebuie să faci este să ne trimiţi comanda ta împreună cu detaliile de livrare pe mail la monumenteuitate@arche.ro, sau prin mesaj pe pagina noastră de facebook.



Monumente Uitate se restaurează!

$
0
0


Mărțișoare, ghiocei, zăpezi ale mieilor, bună dispoziție, adică primăvară, anotimpul în care o luăm din loc, începem să ne dezmorțim. Înlocuim hainele groase, mergem mai relaxați pe stradă, avem mai multă energie pentru a face lucrurile să se-ntâmple.

Să vă spunem cum stau lucrurile la noi, de exemplu. Am mers pe teren, am pozat, am oferit atâtea informații despre reședințele nobiliare de pe teritoriul țării noastre, am scris despre restaurări și festivaluri, iar acum a venit timpul să schimbăm și la noi câte ceva. 

Avem planuri mari pentru anul 2013, planuri pe care vrem să le împărtășim tuturor celor care ne cunosc și le place ceea ce facem, susținându-ne necontenit. Așadar, vă propunem să ne-ntâlnim chiar de Ziua Mondială a Monumetelor și Siturilor Istorice, pe 18 aprilie, unde vom povesti ca între prieteni, într-o atmosferă degajată, cu-n pahar de vin bun în mână. Nicio întâlnire cu noi nu este una “oarecare”, așa că v-am pregătit și câteva mici surprize. Exact ca-n vorba aceea: “Primeşte cu bucurie surprizele, fiindcă ele duc la descoperiri”.

Tema de anul acesta al Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Istorice este The Heritage of Education (Patrimoniul Educației) - școli, universități, biblioteci etc., deci nu foarte departe de aria noastra de interes. De-a lungul istoriei și în diferite contexte culturale, învățământul a fost practicat într-o gamă largă de spații și clădiri. De la umbra copacilor până la clădirile instituționale ca școli, licee, academii, biserici, toate aceste locuri au constituit mediul în care se asimilau cunoștințele. Multe dintre aceste clădiri sunt recunoscute ca fiind nu doar instituții sociale valoroase, ci și clădiri cu o mare importanță istorică și artistică, care au devenit în timp parte semnificativă din patrimoniul nostru cultural.

Acum că ne-am înțeles, rămâne să ne vedem pe 18 aprilie, de la ora 19:00, la Plot & Coffee Shop (Strada Biserica Enei, nr. 2).


Castelele din România pe Google Street View (I)

$
0
0

După ce Google a anunţat că a extins masiv acoperirea Street View la nivel naţional, incluzând chiar şi sate izolate, ne-am gândit că o vânătoare virtuală de castele, palate şi curii ar fi binevenită. 


Aşa că am pornit din judeţul MARAMUREŞ... 

*tip: click pe imagine pentru a o mări


jud. SATU MARE


jud. BIHOR


jud. SĂLAJ


jud. CLUJ
 
Luna de Jos - turnul ce acompania fostul castel Teleki, azi dispărut. | Street View
La câţiva metri se găseşte o altă reşedinţă Teleki, azi centru de îngrijire.


jud. BISTRIŢA-NĂSĂUD


jud. MUREŞ


jud. HARGHITA


jud. COVASNA


jud. BRAŞOV


jud. SIBIU


jud. ALBA
 peste drum de reşedinţa Horváth din Vurpăr | Street View


jud. HUNEDOARA

jud. ARAD


jud. TIMIŞ


jud. CARAŞ-SEVERIN


Şi, la final, două imagini autentice pe care le-am descoperit "pe traseu":
oi în Ciumbrud (Alba) | Street View

o umbră de maşinuţă Google, văzută în faţa curiei din Imper (Harghita)


Nouă ne-a plăcut să exporăm satele din România pe Google Street View, aşa că încheiem cu "va urma :)"


Electric Castle - despre patrimoniu şi muzica electronică

$
0
0

Anul acesta, un nou festival şi-a făcut apariţia cu răsunet în agenda iubitorilor de muzică electronică, un festival ce ne-a atras atenţia de la început. Era şi de aşteptat, căci se ţine într-un fost ansamblu nobiliar extraurban, chiar cel mai cunoscut din Transilvania, ansamblul castelului Bánffy din Bonţida. 


Electric Castle se anunţă a fi unul dintre festivalurile importante ale verii, cu aproximativ 50 de trupe şi artişti şi 25000 de participanti. Noi am vrut să aflăm mai multe despre cum e să organizezi un festival de muzică electronică într-un ansamblu de clădiri aflat în restaurare, aşa că le-am luat un scurt interviu organizatorilor.


***

Mulţumim că aţi acceptat să ne răspundeţi la câteva întrebări legate de munca de culise a organizării unui festival electro într-un monument istoric. Ca asociaţie interesată de protejarea monumentelor dorim să ştim mai multe despre cum se pot împăca cele două activităţi, care la prima vedere par atât de diferite. Cu siguranţă efortul depus de voi este semnificativ, iniţiativa având deja o rezonanţă destul de puternică. Pentru cei interesaţi de subiect, am formulat câteva întrebări astfel încât să ne putem face o idee despre posibilitatea valorificării patrimoniului prin organizarea unor evenimente muzicale, care sunt beneficiile şi, desigur, riscurile. 


Conform estimărilor voastre, la eveniment se anunţă în jur de 25000 de oameni. Care a fost reacţia autorităţilor locale, dar şi a comunităţii, la propunerea de organizare a unui festival electro cu participarea semnificativă în ansamblul castelului Bánffy, considerat emblema culturală a comunei Bonţida?

Din primul moment în care am demarat discuțiile cu Fundația Transilvania Trust am avut sprijinul lor total pentru organizarea acestui festival. Castelul Bánffy este o emblemă a Transilvaniei, nu doar a comunei Bonțida, şi merită să fie repusă pe harta monumentelor istorice și turistice din România. Credem că prin acest festival și prin numărul mare de oameni pe care vom reuși să îi aducem la Bonțida, vom crește notorietatea acestui monument și vom putea accelera restaurarea lui. Autoritățile locale din Bonțida ne-au oferit tot sprijinul logistic de care am avut nevoie. Totodată, Consiliul Județean Cluj, care este partener oficial al acestui festival, pe lângă linia de transport Cluj-Bonțida, Jandermerie și SMURD, a început demersurile pentru racordarea castelului la rețeaua de curent electric, prin construirea unui transformator. Acesta va servi în primul rând castelului și apoi nevoilor noastre pentru festival.


Cu siguranţă un aspect solicitant al organizării a fost cum să întegraţi clădirile istorice în activităţile cerute de festival. Ansamblul nobiliar este format din zona de intrare cu grajdurile, bucătăria cu turnul şi cel mai important, castelul, care este în curs de restaurare. În programul Electric Castle Festival aţi anunţat 4 scene. Care au fost criteriile care au influenţat modul de a amplasare a acestora?

În primul rând dorim să aducem urbanul și noul într-un loc plin de istorie și tradiție. Vrem astfel să realizăm un fel de liant între nou și vechi, prin muzica, decor și activitățile ce se vor desfășura la Electric Castle. Castelul este zona de atractie principală a acestui festival și punctul pe care dorim să-l scoatem cel mai mult în evidență. Astfel două dintre cele 4 scene vor fi amplasate în jurul castelului, respectiv în curtea acestuia și în lateralul său. În toată perioada festivalului, castelul va fi luminat și se vor proiecta imagini 3D pe el, totul pentru a crea o imagine cât mai spectaculoasă a acestui monument. Celelalte două scene vor fi amplasate în fostele grajduri și în fosta moară. Dacă în grajduri muzica electronică va fi completată de spectacole de lumini și proiecții video, în moară dorim să creăm o zona experimentală de film și muzică unde artiști mai puțin cunoscuți se pot afirma.


Ansamblul Bánffy este încă în curs de restaurare, iar una dintre îngrijorările apărute a fost că folosirea unei instalaţii de sunet puternice ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra clădirilor istorice ce compun ansamblul, mai ales prin vibraţiile emise de aparatura de sonorizare. Consideraţi că există acest risc? Dacă da, ce măsuri aţi luat?

Securitatea castelului și a participanților este vitală pentru noi. Astfel, după prima discuție pe care am avut-o cu Transilvania Trust, am cerut pareri inginerilor de sunet ce vor construi scenele și unor ingineri constructori. După măsurători, am fost asigurați că nu există riscul ca vibrațiile să afecteze clădirile. Mai mult, niciun sistem de sunet nu va fi direcționat spre castel, cum am spus și mai sus scenele vor fi amplasate în fața și în lateralul castelului cu expunere spre curte, respectiv lac. Accesul în clădirea principală a castelului va fi restricționat, tocmai pentru a proteja castelul și participanții de posibile evenimente neplăcute.


Multe dintre castelele rămase în Transilvania aflate în mediul rural sunt abandonate, iar una dintre cele mai de succes formele de reintegrare socială a acestor monumente este prin activităţi, inclusiv muzicale. Electric Castle este gândit ca un festival al anului 2013 sau urmăriţi şi realizarea unor ediţii viitoare? Ce beneficii finale credeţi că va avea ansamblul nobiliar în urma organzării acestui festival? 

Electric Castle Festival este gândit ca un festival ce dorim să îl creștem de la an la an, deci vor exista și ediții viitoare. Unul dintre scopurile noastre este restaurarea acestui monument spectaculos. Până la urmă, Castelul Bánffy a devenit casa noastră și vrem să avem grijă de ea. Beneficii... În primul rând prin numărul mare de oameni care vor fi prezenți la festival vom crește notorietatea castelului și sperăm să grăbim procesul de restaurare. Zona din jurul castelului se va dezvolta prin numărul mare de turiști atât români cât și străini ce o vor vizita și care vor putea consuma produse tradiționale făcute de localnici. O parte din banii câștigați în urma vânzării biletelor vor fi donați pentru restaurarea castelului.


Acestea fiind spuse, ne bucurăm că am avut ocazia să aflăm puțin din culisele Electric Castleşi încheiem cu o serie de detalii utile:

  • Unde e Bonţida? – la 30 km de Cluj.
  • Unde puneţi cortul? – există o zonă de campare pentru corturi în curtea castelului, dotată cu toate utilităţile necesare. Camparea este disponibilă în schimbul sumei de 10 lei/3 zile, începând cu 21 iunie, până în 24 iunie, la amiază. Rezervarea unui loc de campare trebuie făcută odată cu achiziţionarea abonamentului de festival.
  • Unde găsiţi bilete şi cât costă? – biletele se găsesc în reţeaua Eventim, la  partenerii din ţară sau direct de pe telefonul mobil, prin intermediul aplicației „Electric Castle Festival”, disponibilă pentru telefoanele cu iOS și Android. Până pe 17 mai, abonamentele pe 3 zile sunt 100 de lei (early bird), între 17 mai – 20 iunie, în presale, vor fi 135 de lei, iar la faţa locului vor fi 170 lei. 
  • Ce mai e în program? Organizatorii au pregătit şi evenimente complementare muzicii: proiecții de scurt-metraje, expoziții de pictură, fotografie și sculptură, prezentări de modă, târg de carte, acțiuni neconvenționale de teatru și dans, concursuri sportive și jocuri distractive.

Pentru a afla mai multe informaţii şi a fi la curent cu noutăţile Electric Castle, îi puteţi urmări pe www.electriccastle.rofacebookYoutube şi Twitter


Concurs Electric Castle

$
0
0

Punem la bătaie două invitații de o persoană la festivalul Electric Castle

Pe monumenteuitate.org, la trei dintre castelele din judeţul Cluj sunt ascunse 3 comori. Fiecare comoară ascunde o silabă, iar acestea, împreună, formează parola. Odată descoperită, parola trebuie trimisă la adresa de mail monumenteuitate@arche.ro, cu subiectul “Concurs Electric Castle”. Răspunsurile corecte vor intra automat în concurs iar concurenții vor primi un email de confirmare. 

Vânătoarea se va încheia duminică, 2 iunie 2013, ora 23:59. Extragerea celor doi câștigători se va face prin tragere la sorţi, cu ajutorul site-ului Random.org. Câștigătorii vor fi anunțați pe pagina noastră de facebook luni, 3 iunie, şi vor fi contactaţi pe mail.

Şi, pentru a vă face căutarea mai uşoară, vă şoptim şi trei indicii
  • Prima comoară e ascunsă in exteriorul castelului, sub o scoica sculptată de Anton Schuchbauer. 
  • A doua comoara e păzită de un unicorn de piatră, sculptat cu măiestrie de același Anton Schuchbauer.
  • A treia comoară stă ascunsă de data aceasta în interiorul celui de-al treilea castel, într-un enigmatic salon neo-renascentist, sculptat de însăși contele care a stăpânit domeniul.


Acestea fiind spuse, explorare plăcută!



Trei zile la palatul Haller - Restaurare prin culoare

$
0
0



Timp de 3 zile ne propunem să restaurăm percepţia despre reşedinţa Haller din Coplean, jud. Cluj. Iar pentru asta ne vom folosi de o tehnică inovativă, care vă va provoca latura creativă: culoarea.

De ce? 

    Este o ruină frumoasă, dar ruină. A rămas fără acoperiş de ceva ani, drept urmare accesul poate fi oarecum periculos. Este departe, la 50km de Cluj-Napoca, dar l-am adus la Street Delivery 2013 deoarece este una dintre cele mai pitoreşti reşedinţe nobiliare extraurbane ale Transilvaniei şi merită să aibă mai multă notorietate. 

Cum? 

    Fără invenţii, retuşuri sau falsificări, doar materie originală şi culoare. Luăm monumentul istoric exact aşa cum este acum şi îi descoperim valoarea prin desen. Faţada principală se transformă în panou de lucru pentru participanţii la Street Delivery.
    Restaurarea este percepută ca un proces sofisticat, alteori greoi, pentru că se uită, de multe ori, caracterul dinamic şi creativ al intervenţiei pe monumente istorice. Activitatea devine însă fascinantă, odată ce înţelegem că avem de-a face cu o operă de artă. Fiecare intervenţie este realizată pentru a se armoniza cu precedentul. Ştim că fiecare dintre voi vine cu o viziune proprie asupra patrimoniului, pe care dorim să o evidenţiem prin intermediul desenului. 
    Participanţii sunt încurajaţi să aleagă o parte de faţadă și să o coloreze. Punem la bătaie multe creioane colorate, acuarele, carioci şi pânză meşterită cu măiestrie în mici tablouri de prietenii de la Plot & Coffee Shop

Care e ideea? 

    Credem în valoarea colectivă a monumentelor și în rolul educativ şi benefic al utilizării patrimoniului. Știm că patrimoniul este o resursă importantă pentru revitalizarea socială şi economică a unei comunităţi, fie aceasta urbană sau rurală. Propunem astfel, prin acest atelier, o reflecţie asupra valorizarii şi utilizarii creative a monumentelor istorice. 

"Restaurarea în culori – Restaurăm percepţia asupra monumentelor" este o platformă iniţiată de Asociaţia Arché, prin proiectul Monumente Uitate, care urmărește sensibilizarea publicului şi a autorităţilor privind buna gestiune a monumentelor din propria ogradă. Vă aşteptăm să fiţi alături de noi la acest experiment colectiv! 

SoNoRo Conac readuce muzica de cameră în cladirile de patrimoniu

$
0
0
Ne face deosebită plăcere să prezentăm un nou proiect marca SoNoRo, care doreşte să îmbine patrimoniul arhitectural cu înalta calitate a proiectelor culturale dezvoltate până în prezent de Festivalul SoNoRo.

Dezvoltarea acestui proiect a pornit de la ideea de a sensibiliza opinia publică apropo de multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate, dar în care, în continuare, nu au loc evenimente culturale. Clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, dar care nu sunt folosite într-un scop cultural. SoNoRo nu se află la primul său proiect de acest fel. În anii trecuți, sub egida Muzică de Cameră pentru Bisericile de Lemn, au avut loc mai multe concerte caritabile cu scopul de a strange fonduri pentru intervenția de urgență în reabilitarea sau salvarea a 60 de biserici de lemn din întreaga țară.


Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se va desfășura din iunie până în septembrie 2013 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale din România.

Primul concert va avea loc pe 24 iunie 2013, în Casa arhitectului Ion Mincu din București, părintele arhitecturii moderne românești și al învățământului superior de arhitectură. Concertul de încheiere va avea loc în luna septembrie, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, clădire reprezentativă pentru stilul baroc, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.

“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural - conacul - chiar dacă seria de concerte va fi gazduită și de edificii precum castele sau biserici.  Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect și atentie, de sprijinire și recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.


În cadrul seriei de concerte, publicul se va putea bucura atât de interpretările unor muzicieni de renume, precum Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle (vioară), Erik Schumann (vioară), Stian Carstensen (acordeon), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă), cât și de cele ale unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români, bursierii SoNoRo Interferențe. 

Repertoriul muzical va cuprinde piese ale compozitorilor Béla Bartók, György Ligeti, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Franz Liszt sau Leos Janacék.

Castelul Cantacuzino din Buşteni | foto: SoNoRo


Printre edificiile de patrimoniu care vor găzdui concertele SoNoRo Conace se numără  Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Domeniul Vila Dobruşa - Crama Avincis (Drăgășani, jud. Vâlcea), Portul Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj), Conacul Carp (Țibănești, jud. Iași), Palatul Teleki (Gornești, jud. Mureș), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, Vâlcea), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu).

 „SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.” – Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Vila Dobruşa - Crama Avincis, Drăgăşani | foto: SoNoRo

„Mai demult casele căutau să aducă muzica. Palatele și conacele erau cutii de rezonanță ale rafinamentului. Lumea s-a schimbat, casele dispar sau sunt date uitării pentru noile case, dar muzica mare a fost ținută minte. E acum rândul muzicii să caute casele, palatele și conacele și să le facă să rezoneze, să ne facă și pe noi să rezonăm, în ritmurile ei și ale arhitecturii. Mai multe definiții relevă arhitectura ca fiind muzică solidificată, împietrită. De data aceasta e vremea ca muzica să-și folosescă puterile și să fie arhitectură topită, să ne facă să fim mai atenți cu casele minunate. Să nu uităm conacele.” - Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România

Vila Golescu, Câmpulung - Muscel | foto: SoNoRo

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac se va face în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România. 

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare. Pentru mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro

***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinului Arhitecților din România, Institutului Francez din România

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Evian, Mouton Cadet, Nespresso, Violeta’s Vintage Kitchen, Monumente Uitate (un proiect al Asociației ARCHÉ), Asociaţia 37, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Palatul Bánffy – Muzeul de Artă (Cluj-Napoca), Muzeul Țăranului Român, Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Domeniul Vila Dobruşa. Crama Avincis (Drăgășani, jud. Vâlcea), Port Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj), Conacul Carp (Țibănești, jud. Iași), Palatul Teleki (Gornești, jud. Mureș), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, Vâlcea), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu)

Parteneri media principali: Adevărul, Dilema Veche, GQ, Digicult, Igloo, Zeppelin, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical



Monumente Uitate la Noaptea de Sânziene

$
0
0
Avem plăcerea de a vă invita, în noaptea de Sânziene, într-una dintre cele mai frumoase grădini “secrete” ale Bucureştiului, ale cărei porţi se deschid rareori publicului larg.


Cea de-a șasea ediție a “Nopții de Sânziene” va loc în livada Muzeului de Artă Populară “Dr. Nicolae Minovici”, şi este un eveniment organizat de Asociația culturală Prietenii Muzeelor Minovici - Patrimoniu pentru Viitor.

Asociate solstițiului de vară, Sânzienele sunt, în tradiția populară, zânele vesele ale belșugului, ale cântecului și dansului. Sărbătorite, ele aduc rod recoltelor și bunăstare gospodăriilor. Se spune însă că, atunci când nu le este respectată sărbătoarea, Sânzienele devin surate cu Rusaliile, zânele făuritoare de rele.

În cadrul Noapții de Sânziene vor fi prezenți artiști și designeri consacrați precum: actrița Maia Morgenstern și coregraful Valentin Roșca, care vor interpreta pentru public fragmente din spectacolul “Mic și-al dracu’, formația de muzică veche românească, Trei parale, designer-ul Andra Andreescu, Bianca Stoicheciu și Valentin Stoica - soliști ai Operei Române - Grupul Coral Sound, artiști plastici ca Ioan Nemțoi și Daniela Făiniş.

Echipa Monumente Uitate vă invită să admiraţi câteva dintre cele mai frumoase reşedinţe nobiliare din România şi să le aflaţi istoria, totul într-un cadru feeric.

Evenimentul din acest an accentuează una dintre componentele sale de bază, educația, lucru evidențiat prin activitățile pregătite special pentru publicul tânăr: consursul de eseuri, proiecte, scenarii și proiecții de film documentar.

Manifestarea va avea loc duminică, 23 iunie, începând cu ora 19:00. Intrarea este liberă, iar orice asemănare vestimentară cu florile de Sânziene este binevenită. La fel și portul popular.

Adresa: Str. dr. Nicolae Minovici nr. 1, sector 1, Bucuresti.

Castle Break #1 - Gorneşti - Criş

$
0
0


Vara este un anotimp prielnic pentru plimbări odihnitoare. Drept urmare, pregătim un weekend departe de oraș, dar aproape de natură și monumente istorice. Ne aranjăm rucsacul, urcăm în autocar şi facem o mică incursiune în trecut, un bun motiv pentru a înlătura rutina.

Pe 20 iulie are loc cea de-a treia ediție a Zilei Castelului Teleki din Gorneşti, singura ocazie din an în care reședința conților Teleki îşi deschide porțile pentru publicul larg. După ce am fost, în echipă restrânsă, atât la prima ediţie, în 2011, cât şi la cea de anul trecut, ne-am gândit, cu ajutorul prietenilor de la Hai la BordHoinari Români şi Viajoa, că anul acesta ar fi o idee bună să organizăm o plecare în număr mai mare din București. Așadar, am pus la cale o excursie sau, mai bine zis, primul nostru “castle break”.



Pe 20 şi 21 iulie, vizităm Castelul Teleki din Gornești, județul Mureș, ne plimbăm prin Reghinînsoțiți de un ghid local prietenos, vizităm Castelul Bethlen din Criș, de lângă Sighișoara, și poate facem un popas și în orașul medieval. Nu este exclusă nici o plimbare prin Târgu Mureș. Înnoptarea se va face în Reghin, la Hotel Marion***. Dacă depăşim capacitatea acestui hotel, avem variante alternative similare. 

Vom pleca din București, cu posibilitate de preluare din orașele de pe ruta București - Târgu Mureș. 

Numărul de locuri este limitat (45). În funcţie de dimensiunea grupului, preţul excursiei variază între 200 şi 250 leişi urmează a fi stabilit după încheierea înscrierilor. Acesta include: transport, cazare, mic dejun (21 iulie), tur ghidat al Castelului Teleki din Gorneşti, tur ghidat în Reghin, taxa de acces şi ghid la castelul Bethlen din Criş. 

Pentru a vă înscrie, trebuie să completaţi următorul formular (până duminică, 7 iulie) şi să achitaţi un avans de 100 lei (până marţi, 9 iulie). După completarea formularului, veţi primi pe email informaţiile necesare pentru plata avansului. 

Pentru mai multe informații, o puteți contacta pe Carmen Vasile, la adresa carmen.vasile@arche.ro sau ne puteţi da un mesaj privat pe pagina facebook Monumente Uitate.

Program*:

Sâmbătă, 20 iulie 2013
07.00 Plecare din Bucureşti
12.30 Sosire la Sighişoara – program liber (sugestii: vizitarea oraşului medieval +prânz)
15.00 Plecare spre Târgu Mureş
16.00 Sosire Târgu Mureş – program liber (sugestii: vizitarea centrului)
17.00 Plecare spre Gorneşti
17.30 Sosire Gorneşti – tur ghidat al castelului Teleki, program liber
19.00 Plecare spre Reghin
19.30 Sosire Reghin - cazare la Hotel Marion*** sau similar.
20.00 Program liber (sugestii: cina, relaxare pe terasa hotelului, plimbare de seară prin Reghin)

Duminica, 21 iulie 2013
9:00 Mic dejun
10.00 Tur de oraş prin Reghin
12.00 Plecare spre Criş;
13:30 Oprire pentru masa de prânz
15.00 Sosire Criş - vizitarea castelului Bethlen
16.30 Plecare spre Bucureşti
21.30 Sosire estimată în Bucureşti

*Programul este relativ, conditionat fiind de trafic şi de dinamica grupului. De asemenea, în limita timpului şi în funcţie de sugestiile participanţilor, se mai pot include şi alte obiective (Cetate Rupea, Biserica evanghelică din Saschiz).


View Larger Map


Ziua castelului din Gorneşti, ediţia a III-a

$
0
0

În ultimii doi ani, castelul Teleki din Gornești, județul Mureș, și-a deschis larg porțile celor interesați de istorie, arhitectură, sau pur și simplu celor care doresc să-și cultive cunoștințele printr-o plimbare relaxantă. Același lucru se va întâmpla și anul acesta, în ziua de 20 iulie.

După ce secole la rând a fost locuit de membrii familiei Teleki, ansamblul s-a transformat în preventoriu TBC pentru copii, la scurt timp după naționalizare. În 2011 reședința a reintrat în posesia familiei Teleki, iar preventoriul TBC a fost mutat. Acesta a fost și anul în care Ziua Castelului Teleki a luat naștere la Gornești. Evenimentul, organizat odată pe an, cuprinde activități variate menite să aducă în atenția oaspeților, fie ei mai mici, sau mai mari, întreaga istorie a castelului și a familiei Teleki. 

Programul complet al evenimentului:

11:00 - Festivitate de deschidere

10:00 - 19:00 - Expoziții şi proiecţii de filme
  • Istoria familiei Teleki din Gornești
  • Personalități celebre ale familiei Teleki: politicieni, artiști, scriitori și savanți
  • Monumente Uitate - Reşedinţe nobiliare din România
  • În umbra castelului (2012)
  • Retropolisz - Patrimoniul construit al familiei Teleki (2012)
  • Călători în Transilvania - Gornești (2012)
  • Darabokra szaggattatol (1995) 

11:00 - 16:00 - Activități pentru copii
19:00 - Concert Funkorporation (in curtea castelului)
22:00 - Party (în curtea castelului)

Castelul va fi deschis sâmbătă, 20 iulie, între orele 10:00 și 19:00, timp în care vor avea loc tururi ghidate în clădire și în parcul englezesc.


Curioşi? Imagini de la ediţia trecută găsiţi pe pagina noastră de facebook.
Ne vedem acolo!



Sacoşa Monumente Uitate #2

$
0
0

Acum ceva vreme scoteam în lume prima variantă a sacoşei Monumente Uitate. De curând, am "reeditat-o" şi am adăugat trei noi modele.








Aşadar, ce trebuie să ştiţi dacă vrei să purtaţi un monument istoric pe umăr?

Material – pânză | Dimensiuni 31x40 cm / toartă 36 cm | imprimare serigrafică

Cât costă? 

o sacoşă – 18 RON
pachet de 2 – 30 RON 
pachet de 5 – 65 RON

De unde se pot cumpăra?

Dacă sunteţi în Bucureşti, vă livrăm personal coletul. Dacă sunteţi oriunde altundeva în România, vă trimitem coletul prin poştă, cu plata ramburs. Transportul este 10 RON. Pentru oriunde altundeva în lume, găsim o soluţie.

Tot ce trebuie să faceţi este să ne trimiţeţi comanda împreună cu detaliile de livrare pe mail la monumenteuitate@arche.ro, sau prin mesaj pe pagina noastră de facebook.
Cum se întreţine?
La prima spălare, sacoşa va intra puţin la apă. Noi recomandăm să o spălaţi manual, în apă călduţă, dar se poate spăla şi la maşină, la 30 de grade. 

Unde văd mai multe poze?
Am creat un album pe pagina noastră de facebook. Îl puteţi vedea aici.


Cum sprijin proiectul?

Profitul obținut va fi folosit în continuarea proiectului Monumente Uitate în 2013. Ne-am propus să:
  • continuăm campaniile de documentare pe teren
  • completăm platforma monumenteuitate.org cu alte câteva zeci de ansambluri nobiliare extraurbane din Banat şi Moldova
  • completăm arhiva cu informații despre monumente (istoric, descriere arhitecturală, accesibilitate, posibilităţi de vizitare, date de contact, taxe de vizitare și fotografiere, etc.)
  • îmbogățim biblioteca asociației
  • completăm platforma monumenteuitate.org cu imagini și relevee din diverse arhive publice sau private
  • continuăm să oferim cunoştinţele şi ajutorul nostru tuturor celor interesaţi de patrimoniu

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informații despre asociaţia şi proiectele noastre sau aveţi propria idee despre cum aţi putea contribui la dezvoltarea proiectului, scrieţi-ne la monumenteuitate@arche.ro sau pe pagina de facebook Monumente Uitate.



BAROCK - Zilele Castelului Bánffy de la Bonţida XII

$
0
0


În weekendul 31 august - 1 septembrie, va avea loc cea de-a XII-a ediţie a Zilelor Castelului Bánffy de la Bonţida.

Evenimentul cultural vă aşteaptă cu proiecţii de filme, expoziţii, programe pentru copii şi discuţii pe teme actuale. Pe lângă acestea, participanţii vor avea ocazia să-şi încerce îndemânarea în ateliere de meşteşuguri tradiţionale: vopsire de mobilă şi lemn, sculpturi în lemn, şindrilă cioplită, sticlă suflată, olărit etc.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Bánffy Miklós, va avea loc o proiecţie de film urmată de o sesiune de discuții la masa rotundă precum și o expoziţie tematică.

După amiaza şi seara vor concerta formaţiile The Mono Jacks, Parno Graszt, Partizan, Kistehén, Monyo Projekt, Cobzality, Byron, Budapest Bár.


Vă aşteptăm cu drag la un weekend petrecut într-o ambianţă de poveste!

PS: Event-ul pe facebook, aici.

foto: Sânziana Crăciun

Organizator: Fundația Transylvania Trust


Parteneri: Primăria Bonţida, Consiliul Local Bonţida, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România, Fundaţia Artera, Asociaţia Életfa, Asociaţia GAL Someş Transilvan, Anticariatul Ernest, Monumente Uitate, British Council, Institutul Francez.

Sponsorii evenimentului: Consiliul Judeţean Cluj, Fondul Cultural Naţional Ungaria, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.

Parteneri media: Radio Cluj, Paprika, Szabadság, TVR Cluj, Transindex, Radio Agnus.


Castelul Cantacuzino își deschide porțile pentru SoNoRo Conac

$
0
0



Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac are loc pe 31 august 2013, la ora 18.00, la Castelul Cantacuzino din Bușteni.

Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Cantacuzino sunt Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Maximilian Hornung (violoncel), cu participarea mezzosopranei Margarita Mamsirova, solistă a Bolshoi Opera. Programul cuprinde piese de Camille Saint-Saens, Johannes Brahms, Gabriel Fauré și arii de Christoph Willibald Glück, Giulio Caccini, Giovanni Paisiello și Benedetto Marcello. 

Cu ocazia concertului SoNoRo Conac, porțile Castelului Cantacuzino se vor deschide începând cu ora 17.00 și, până la începerea concertului, oaspeții au posibilitatea de a vizita gratuit, conduși de un ghid, edificiul construit în stil neoromânesc. Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de o recepție oferită de elegantul Canta Cuisine Restaurant, din incinta castelului.  


Castelul Cantacuzino din Buşteni | foto: SoNoRo

Construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), Castelul Cantacuzino este înconjurat de un parc, ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade și fântâni arteziene, pe o suprafață de peste 3000 mp.

Concertul va avea loc în Holul de Onoare al Castelului – cea mai importantă sală a edificiului, destinată balurilor și recepțiilor și folosită în epocă, ca și acum, ca sală de muzică, datorită acusticii foarte bune. Sala dispune și de o mică estradă, pe care odinioară concertau artiștii invitați la castel, iar detaliile arhitecturale și decorative sunt impresionante: candelabrul din bronz în stil neobizantin este și singurul original din castel, șemineul din calcar de Albești este ornat cu mozaicuri prețioase și bucățele de sticlă poleite cu aur, iar vitraliile au fost lucrate special la Veneția, pe Insula Murano.

Holul de Onoare găzduiește și o colecție de heraldică, probabil unică în România, reprezentată de blazoanele familiilor de boieri din Moldova și Țara Românească, ce s-au înrudit de-alungul timpului cu neamul Cantacuzinilor, dar și o galerie de picturi, realizate pe piele de Cordoba cu uleiuri speciale de către pictorul austriac Johan Frankerberger. Printre acestea este și portretul în mărime naturală al fondatorului Castelului, cunoscut drept Nababul datorită impresionantei sale averi. 

Mai multe informații despre Castelul Cantacuzino din Bușteni pe: www.cantacuzinocastle.com

Următorul concert din seria SoNoRo Conac va avea loc la Palatul Teleki (Gornești, jud. Mureș), pe 21 septembrie 2013. 

Pentru programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă invităm să urmăriți: conac.sonoro.ro.


Castle Break #2 - Miclăuşeni - Ruginoasa

$
0
0

De cu toamnă, cu ploi mărunte și răcoare, culori arămii și atmosferă liniștită, propunem o plimbare așa cum doar noi știm să punem la cale. Pe 14 şi 15 septembrie facem o incursiune în inima Moldovei, în jurul fostei capitale, Iaşi, la două dintre cele mai frumoase reşedinţe ale aristocraţiei moldoveneşti: Castelul Sturdza din Miclăuşeni şi Palatul Cuza din Ruginoasa.

Castelul Sturdza din Miclăuşeni

Palatul Cuza din Ruginoasa

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Ruginoasa

Vom pleca din București, cu posibilitate de preluare din orașele de pe ruta București - Bacău. 

Numărul de locuri este limitat (45). În funcţie de dimensiunea grupului, preţul excursiei variază între 250 şi 300 lei şi urmează a fi stabilit după încheierea înscrierilor. Acesta include: transport, cazare, mic dejun (15 septembrie), taxa de acces şi tur ghidat al Castelului Sturdza din Miclăuşeni, taxa de acces şi tur ghidat al Palatului Cuza din Ruginoasa, tur ghidat în Iaşi. 

Pentru a vă înscrie, trebuie să completaţi următorul formular (până duminică, 1 septembrie) şi să achitaţi un avans de 100 lei (până joi, 5 septembrie). După completarea formularului, veţi primi pe email informaţiile necesare pentru plata avansului. 

Pentru mai multe informații, o puteți contacta pe Carmen Vasile, la adresa carmen.vasile@arche.ro, sau ne puteţi da un mesaj privat pe pagina facebook Monumente Uitate.

Program preliminar*:

Sâmbătă, 14 septembrie 2013
06.00 Plecare din Bucureşti
08.00 Popas (15 minute)
13.00 Sosire Miclăuşeni – tur ghidat al Castelului Sturdza şi al Mănăstirii Miclăuşeni, program liber
15.30 Plecare spre Iasi
17.00 Sosire la Iasi, cazare la hotel 3*
17.30 Program liber 

Duminica, 15 septembrie 2013
9:00 Mic dejun
10.00 Tur de oraş prin Iaşi
12.00 Plecare spre Ruginoasa;
13.00 Sosire Ruginoasa - vizitarea palatului Cuza şi a împrejurimilor
15:30 Oprire pentru masa de prânz
16.30 Plecare spre Bucureşti
22:30 Sosire estimată în Bucureşti

*Programul este relativ, condiţionat fiind de trafic şi de dinamica grupului. De asemenea, pregătim câteva surprize pe care le vom dezvălui la momentul potrivit. 

Şi, ca să vă faceţi o idee, aici găsiţi imagini de la Castle Break #1.



View Larger Map

La Bonţida. Zilele Castelului Bánffy ediţia a XII-a

$
0
0
După cum vă povesteam deunăzi, sfârşitul săptămânii trecute ne-a găsit la Castelul Bánffy din Bonţida, cu expoziţia Reşedinţe nobiliare din România

Dar să vă povestim întâi despre eveniment. Aflat la cea de-a XII-a ediţie, Barock - Zilele Castelului Bánffy din Bonţida este o celebrare a patrimoniului cultural, care adună în fiecare an un public foarte variat - atât membri ai comunităţii locale cât şi "citadini" din Cluj, Turda, Dej şi nu numai. Anul acesta, vizitatorii castelului au avut ocazia de a vedea filme, expoziţii, demonstraţii de călărie, au luat parte la discuţii pe teme interesante şi actuale sau şi-au putut încerca îndemânarea la tirul cu arcul şi atelierele de meşteşuguri tradiţionale. De asemenea, au avut loc tururi ghidate, unde participanţii au putut afla istoria seculară a castelului, provocările prin care Fundaţia Transylvania Trust trece pentru a-l restaura şi perspectivele de viitor.

Noi am plecat din Bucureşti vineri pe la prânz, sperând să ajungem la Bonţida pe seară şi, eventual, să dăm o tură şi prin Cluj. Am făcut un scurt popas în Sibiu şi apoi am repornit la drum, bănuind că nu o să ajungem totuşi la ora sperată. Pe la Sebeş, devenise deja o certitudine - după cum poate unii ştiţi, de ceva vreme se lucrează la centură şi, mai ales acum la sfârşitul perioadei de concedii, este foarte aglomerat. Noi nu ştiam. 

După câteva ore, adică undeva puţin după miezul nopţii, am văzut luminile Clujului de pe dealul Feleacului. Faină privelişte! Încă puţin şi am ajuns în Bonţida, am trecut pe lângă castel şi ne-am dus la somn.

Sâmbătă dimineaţa, la 8, intram pe poarta castelului. Ca o paranteză, pentru noi, membrii „diviziei” Monumente Uitate detaşaţi la eveniment, era prima vizită la Bonţida, aşa că totul se derula cu un sentiment de woooow!. La 11 am terminat de montat expoziţia şi am pornit să explorăm castelul şi împrejurimile şi să vedem demonstraţiile hipice. La 13, ne-am întors pentru a vernisa expoziţia şi pentru a povesti despre proiectul Monumente Uitate celor interesaţi.

expozitia Premiile OART 2011 - Bienala Filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania

Apoi, în capela castelului am admirat expoziția Premiile OART 2011 - Bienala Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România. Printre proiecte am descoperit şi frumoasele diorame ale Colecţiei Muzeale a Armenilor din Transilvania, găzduită de Castelul Apafi din Dumbrăveni.

După, am hotărât să ne testăm îndemânarea la tirul cu arcul, am admirat demonstraţiile meşterilor şi am stat la concerte. Din când în când, ne mai întorceam să aruncăm un ochi peste expoziţie, să verificăm ca totul să fie în ordine. De fiecare dată, ne bucuram când vedeam că oamenii stăteau şi citeau, câţiva chiar luau notiţe şi, ocazional, mai auzeam câte un „A, uite! Monumente Uitate! Hai să vezi!”.

A doua zi am continuat să ne bucurăm de eveniment şi de atmosfera relaxată de sfârşit de vară. Ne-am alăturat turului ghidat şi apoi am continuat să explorăm castelul, mergând în lapidarium pentru a vedea cele câteva sculpturi originale ce încă se păstrează aici, sculpturi realizate în secolul al XVIII-lea de Johannes Nachtigall, important sculptor al barocului transilvan.

Apoi, în clădirea Miklós, am admirat pentru prima dată câteva dintre lucrările de grafică pe care contele Miklós Bánffy (ultimul proprietar al castelului înainte de naţionalizare şi cel care a refăcut corpul ce astăzi îi poartă numele) le-a făcut pentru operele lui Béla Bartók. De altfel, contele a fost un scriitor şi grafician foarte talentat. Puteţi citi mai multe despre el şi vedea câteva dintre portretele pe care le-a făcut unor importanţi politicieni contemporani ai săi aici. După, am ascultat pentru prima dată şi cu mare plăcere muzica şi poveştile trupei Cobzality.  

Pe seară, temerile noastre s-au adeverit şi a început să plouă. Repede, repede, am dus expoziţia la adăpost, scenă amuzantă, cel puţin pentru noi, căci aveam şi coloană sonoră asigurată de Budapest Bár, care cântau la momentul respectiv nişte piese ce păreau scoase din filmele lui Emir Kusturica. Văzând că ploaia nu prea dă semne că s-ar opri, ne-am apucat să împachetăm. Din când în când, ne mai uitam pe fereastră şi vedeam cum plouă cu soare. Dacă a ieşit curcubeul nu ştim, dar dacă a ieşit, cineva sigur a prins nişte cadre reuşite. 

Am terminat la fix pentru concertul byron, de care ne-am bucurat ca de un premiu binemeritat. Pe urmă, pe clădirea Miklós a avut loc o proiecţie cartată, care a fost atât de bine primită încât cei de la Visual Skin au fost "nevoiţi", în aplauzele publicului, să o proiecteze de două ori. 

Am plecat spre Bucureşti la scurt timp după şi am prins răsăritul pe autostradă. Zen.
A, şi weekendul viitor ne găsiţi la Timişoara, la festivalul PLAI.

Şi povestea excursiei noastre în imagini:
- click pe imagine pentru a deschide galeria -



Monumente Uitate la PLAI 2013

$
0
0

Pe 14 şi 15 septembrie, echipa Monumente Uitate este la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, la Festivalul Plai

Am pregătit, pe lângă expoziţia Reşedinţe nobiliare din România, o instalaţie cu imagini şi poveşti despre reşedinţele nobiliare ale Banatului. Şi, pentru că doar ce ne-am încheiat campania pe teren în Banat, vă povestim şi prin ce peripeții am trecut în această vară. 

Vă aşteptăm pe 14 şi 15 septembrie, între 12:00 şi 19:00, pe Aleea Culturală. 



Concert SoNoRo Conac la Castelul Teleki din Gornești

$
0
0
Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac are loc pe 21 septembrie 2013, la ora 18.00, la Castelul Teleki din Gornești, județul Mureș.


Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Teleki sunt Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă). Programul cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Zoltán Kodály, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti  și Johan Halvorsen. 

Cu ocazia concertului, oaspeții au posibilitatea de a vizita gratuit edificiul transilvănean construit în stil baroc. Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de un cocktail.

Castelul Teleki din Gorneşti se află la 17 km distanţă de Târgu-Mureş și a fost construit între 1778-1802, după planurile arhitectului Andreas Mayerhoffer, fiind construit în aşa-numitul stil Grassalkovich, asemănător palatelor baroce realizate de acesta în Ungaria, la Godollo și Pecel. 

Cu o compoziție arhitecturală în forma de U, un corp central mai proeminent și un impresionant parc în stil baroc, cu statuete reprezentând personaje mitologice, castelul este una dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, fiind numit şi „comoara Mureşului”. Fațada este marcată în centrul ei printr-un rezalit supraînălțat, cu colțuri rotunjite, iar acoperișul înalt este străbătut de lucarne, avand în vârf un ceas. Castelul are 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile și zilele anului. 

Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât in domeniul politic-administrativ, cât şi în cel cultural. Printre numeroșii membri ai familiei ce și-au lasat amprenta asupra vieții culturale ardelene se numără și contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş.

Jefuit la finalul celui de-al doilea Război Mondial, naționalizat în 1949 și transformat în  preventoriu TBC pentru copii în 1956, ansamblul architectural a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. Până acum au avut loc trei astfel de evenimente, în noiembrie 2011, iulie 2012 și iulie 2013.

Următorul concert din seria SoNoRo Conac va avea loc la Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), pe 25 septembrie. 

Pentru programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro. Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile,  la: mariaclara@sonoro.ro.

Castle Break #2: impresii şi imagini

$
0
0

Acum că ne-am aşezat să vă povestim despre Castle Break #2, putem începe prin a spune că a fost, la fel ca şi Castle Break #1, o experienţă minunată şi o provocare în acelaşi timp. În afară de faptul că am încercat în zadar să păcălim toamna, care ne-a însoţit de-a lungul drumului cu ploi de toate felurile, totul a decurs conform planului de acasă. Însă planul nostru de acasă a fost diferit faţă de planul turiştilor noştri dragi, pentru că le pregătisem câteva surprize.

În drum spre Dofteana, unde se afla primul obiectiv de pe lista – palatul Ghyka -  am facut un mic popas la Focşani, la Brutăria Marco. Prima surpriza. Ne-am început aventura învăţând despre procesul de fabricaţie al pâinii şi al prăjiturilor şi ne-am încărcat cu energie de la dulciurile delicioase pe care le-am savurat. 

Nu a durat mult şi am ajuns la Dofteana. Nu departe de şoseaua principală, ascunsă într-un parc boem, stă mândră fosta reşedinţă a familiei Ghyka. Frumuseţea şi autenticitatea arhitecturii sale sunt greu de descris. De aceea lăsăm fotografiile să ne completeze. După cum v-am spus, ploaia ne-a fost alături înca de la început şi, ca să nu ne certăm cu ea, ne-am adăpostit într-un foişor pentru a improviza o variantă de picnic “la adăpost”. Surpriza numărul 2, de data aceasta neplănuită dar mult aşteptată: ploaia s-a oprit şi am pornit într-o mică promenadă în jurul castelului. 

Nostalgici şi uşor plouaţi, am plecat apoi spre Miclăuşeni. Acolo am fost întâmpinaţi de oameni  primitori, de razele soarelui si de un castel neogotic învăluit în mister şi în poveşti de-odinioară - Castelul Sturdza. După un tur ghidat prin toate cotloanele castelului, am profitat de drumul spre Biserica “Sf. Voievozi” pentru a admira parcul dendrologic ce uneşte cele două obiective. Maicile ne-au poftit atât în atelierul de ţesut, cât şi în atelierul de pictură, unde ne-au explicat cu răbdare cum se ajunge de la schiţă la opera de artă şi, la final, am primit în dar două borcane de dulceaţă, de soc şi de cireşe. Am plecat apoi spre Iaşi şi, în timp ce degustam dulceţurile primite, fiecare şi-a pus la cale planurile pentru seară.

Am plănuit ca dimineaţă să trecem în revistă câteva dintre obiectivele Iaşiului, alături de ghidul nostru, George Marici - cunoscut de altfel de către ieşeni ca un Cuza contemporan, deoarece îl interpretează pe domnitor ori de câte ori au loc evenimente festive. Am vizitat Biserica Trei Ierarhi, Biserica Mitropoliei, Muzeul Unirii şi Muzeul Mihail Kogălniceanu. Apoi am plecat către Ruginoasa cu gândul că Iaşiul este un oraş superb care trebuie revizitat în tihnă cu prima ocazie.

Pe drum am scăpat şi de ploaie şi, ajunşi la Palatul Cuza din Ruginoasa, am trecut poarta ansamblului proaspăt restaurat. În interior, am fost întâmpinaţi de Alexandru Ioan Cuza (în deja celebra hologramă), care ne-a primit cu un discurs patriotic. Apoi ne-am plimbat prin palat, am admirat piesele de mobilier şi am descoperit istoria clădirii şi a personalităţilor care au locuit-o. 

Bineînţeles, am putea să vă povestim muuuult despre cum a fost la cel de-al doilea Castle Break. Dar mai bine vă lăsăm să parcurgeţi fotografiile şi sperăm să ne vedem la următorul Castle Break !

- click pe fotografie pentru a deschide galeria -
Palatul Ghyka din Dofteana, jud. Bacău - foto: Hoinari Români 
 Palatul Ghyka din Dofteana, jud. Bacău - foto: Hoinari Români 
 Palatul Ghyka din Dofteana, jud. Bacău - foto: Hoinari Români 
Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Hoinari Români  
Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Monumente Uitate 
 Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Monumente Uitate
 The Gentlewoman, numărul 849 (13 octombrie 1906). 
Descoperită la Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Monumente Uitate
 Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Monumente Uitate
 Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Hoinari Români  
 Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Hoinari Români  
 Castelul Sturdza din Miclăuşeni - foto: Hoinari Români  
 La Castelul Sturdza din Miclăuşeni.
 Cimitirul sturdzesc, Mănăstirea Miclăuşeni. foto: Hoinari Români
Mormântul lui Gheorghe Sturdza (1841-1909) - detaliu. 
foto: Monumente Uitate  
 La Mănăstirea Miclăuşeni. foto: Monumente Uitate  
Prin atelierele Mănăstirii Miclăuşeni. foto: Hoinari Români 
Prin atelierele Mănăstirii Miclăuşeni. foto: Monumente Uitate  
Prin Iaşi - statuia lui Alexandru Ioan Cuza, detaliu: Grupul statuar reprezentându-i pe Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu și Ioan Emanuel Florescu. foto: Hoinari Români 
Prin Iaşi. foto: Hoinari Români 
 Iaşi. Muzeul Mihail Kogălniceanu. foto: Hoinari Români 
Iaşi. Muzeul Unirii. foto: Hoinari Români 
Fotografie de grup la Muzeul Unirii. foto: Hoinari Români 
Palatul Cuza din Ruginoasa. foto: Hoinari Români 
Palatul Cuza din Ruginoasa. foto: Hoinari Români 
La Palatul Cuza din Ruginoasa. foto: Hoinari Români 


Alte impresii de la Castle Break #2:
Hoinari Români - A fost Castle Break #2
morisca.ro - În vizită la Palatul Ghyka din Dofteana
morisca.ro - În vizită la Castelul Sturdza din Miclăuşeni
morisca.ro - În vizită la Palatul Cuza de la Ruginoasa

***
Castle Break este o iniţiativă de redescoperire a reşedinţelor nobiliare din România prin turism cultural, iniţiată de Asociaţia ARCHÉ alături de ViajoaHai la BordHoinari Români.

SoNoRo Conac 2013 se încheie în forță

$
0
0

Şase concerte de muzică de cameră 
în ultimele șase zile ale lunii septembrie

Ultimele concerte de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac vor avea loc de pe 25 până pe 30 septembrie 2013, la Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, județul Argeş), Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu” (Valea Bălcească, județul Vâlcea), Mănăstirea Curtea de Argeș (Curtea de Argeș, județul Argeș), Portul Cultural Cetate (Cetate, județul Dolj), Castelul Bran (Bran, județul Brașov) și Palatul Bánffy – Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, județul Cluj).

Muzicienii SoNoRo care vor concerta la finalul lunii septembrie sunt Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Andrei Ioniță (violoncel). Programul muzical cuprinde piese ale compozitorilor Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti, Sergei Prokofiev, Ludwig van Beethoven și Antonín Dvořák.

Înaintea concertelor oaspeții au posibilitatea de a vizita gratuit edificiile de patrimoniu care găzduiesc evenimentele.

Calendarul ultimelor șase concerte din seria SoNoRo Conac:

Pentru mai multe informații despre programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac accesați: conac.sonoro.ro

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile,  la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. 

Vila Golescu 
(Câmpulung-Muscel, județul Argeş)

Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu” 
(Valea Bălcească, județul Vâlcea)

Mănăstirea Curtea de Argeș 
(Curtea de Argeș, județul Argeș)

Portul Cultural Cetate 
(Cetate, județul Dolj)

Castelul Bran 
(Bran, județul Brașov)

Palatul Bánffy – Muzeul de Artă 
(Cluj-Napoca, județul Cluj)


***
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și continuă până pe 30 septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României,  în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.

“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural - conacul - chiar dacă seria de concerte este gazduită și de edificii precum castele sau biserici.  Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect și atenție, de sprijinire și recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac va avea loc în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România. 
***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Institutul Francez din România 

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Monumente Uitate (un proiect al Asociației ARCHÉ), Fundația Pro Patrimonio, Asociația 37, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul Țăranului Român, Conacul Petre P. Carp (Țibănești, jud. Iași), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu), Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Asociatia Castel Teleki Kastély (Gornești, jud. Mureș), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, jud. Vâlcea), Mănăstirea Curtea de Argeș (Curtea de Argeș, jud. Argeș), Port Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj), Castelul Bran (Bran, jud. Brașov), Palatul Bánffy – Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, jud. Cluj).

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, GQ, Digicult, Igloo, Zeppelin, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical.


Viewing all 82 articles
Browse latest View live